06 feb. Limbaje ale iubirii
Pe tot parcursul acestei vieți am considerat că știu ce am de făcut și că educația primită de acasă, educația mea, reprezintă cel mai înalt nivel de cunoaștere.
Parcă acum îl văd pe tata, alături de mama, nicidecum de mână, când ieșeam la plimbare la lacul din Cartierul Noua, orașul Brașov. Cu durere în suflet nu îmi aduc aminte dacă s-au îmbrățișat vreodată! Nu aveam abilitatea de a mă uita în jur să văd ce se întâmplă, pentru că ei reprezentau modelul meu, erau idealul. Consideram un comportament normal și se pare că l-am preluat și l-am practicat o bună parte din viață.
Este iubirea primară. Acesată iubire a reprezentat modelul meu, comportamentul meu în toate relațiile. Un „model” în care nu este normal să-ți dezvălui sentimentele, să te ții de mână, să-i adresezi cuvinte frumoase iubitei, să te îmbrățișezi și să-ți ceri scuze când greșești.
Am plecat la drum cu acest handicap, fără certificare și nu îmi doresc ca la următoarea comisie să fiu clasificat definitiv. Așa că împărtășesc cu voi un alt șablon al gândirii mele referitoare la iubire și limbajele ei.
Recunosc că m-am inspirat, pentru că acesta este și motivul, suntem într-un proces de învățare continuă. Atâta timp cât avem resurse și s-au făcut studii la nivel de relatii, consiliere cupluri …am tras și eu câteva concluzii.
Am găsit 5 limbaje ale iubirii, foarte bine definite, pe care vreu să ți le împărtășesc:
DECLARAȚIILE pe care le facem;
TIMPUL petrecut ÎN DOI;
DARURILE oferite;
SERVICIILE oferite;
CONTACTUL FIZIC.
DECLARAȚIILE
„Neliniștea din inima omului îl doboară, dar o vorbă bună îl înveselește. „
A declara în repetate rânduri „te iubesc” și când închidem telefonul nu văd o dovadă de iubire! Pare o practică și valoarea cuvântului își pierde profunzimea. Mai bine să ne focusam pe declarațiile simple care construiesc cu adevărat relația: Ce bine îți stă părul! Îți mulțumesc că ai spălat vasele! Aveai un zâmbet cald când m-ai privit din mașină! Astăzi mi-a plăcut când m-ai luat de mână! Iubita mea, îți mulțumesc pentru această zi!
Fiecare declarație/încurajare, nu face altceva decât să realizezi ce emoții creezi partenerului, ce îi place să audă și să vadă.
„Țelul iubirii nu este să obții ceea ce-ți dorești de la celălalt, ci să faci ceva spre binele celui iubit.”
TIMPUL PETRECUT ÎN DOI
Un capitol la care trebuie să mai lucrez și să înțeleg mai bine femeia. Timpul în doi nu înseamnă să ne uitam amândoi la televizor pe aceeași canapea, să bem bere și să mâncăm semințe! Timpul în doi înseamnă să închidem televizorul, să stăm fată în față, să ne privim în ochi și să vorbim minim 15 minute unul cu celălalt. Simpla prezență fizică nu este suficientă! Dacă vorbesc la telefon în timp ce mă plimb și îmi țin partenera de mână, asta nu înseamnă că petrec timp în doi.
Activitățile în doi sunt cele mai bune conectări: spălat mașina, jucat remi, grădinărit, mers pe munte, mers la „țigani” (locuri unde sunt haine second-hand)…
Ne simțim iubiți când facem împreună diverse lucruri care ne fac plăcere amândurora.
DARURILE
Parcă mă văd acum ceva timp, să spunem ani, în care înțelegeam altfel această linie. Mă speria ideea de a ieși cu cineva de care îmi plăcea, crezând că nu am ce să-i ofer și lipsa banilor este un impediment.
Darul reprezintă un simbol, un gând de la acea persoană, cu bani sau fără. Ceea ce contează este că ți-ai exprimat acest gând de iubire.
Persoanelor cărora le place să primească cadouri nu pun preț pe valoare. Fiecare face cadouri cum își permite. Indiferent cât valorează cadoul expresia iubirii este de milioane.
Cel mai frumos dar ești tu! Dăruirea propriei persoane, prezența ta alături de celălalt.
SERVICIILE
Faptul că eu spăl vase, dau cu aspiratorul, duc gunoiul, pregătesc micul dejun și duc copilul la grădiniță, nu înseamnă că partenera mea mă va iubi. Dacă limbajul ei de iubirea este „timp petrecut în doi” nu mă va avantaja aplicarea capitolul „servicii”. Nu fac altceva decât să practic propriul meu limbaj de iubire primară pe care l-am copiat de la tatăl meu, crezând că am rețeta succesului.
„Slujiți-vă unii altora din dragoste.”
CONTACTUL FIZIC
Obișnuit să „pedepsesc” partenera, așa am văzut la părinți, să nu se apropie de mine când mă supăra sau eram supărat. Aveam grijă să ocolesc „străina” din casă, o zi, două, fără explicații! Dacă mă întreb acum, de ce am avut acest comportament?
Ținutul de mână, sărutul mai lung de 6 secunde, îmbrățișările până simți conectarea corpurilor, sexul, fac parte din acest contact fizic.
Fiecare parte din tine se regăsește în trupul partenerului/partenerei. Când te distanțezi de fizicul partenerului, te distanțezi și de sentimentele de iubire.
Trebuie să descoperim limbajele de iubire ale partenerei/partenerului. Numai așa putem avea rezervoarele pline de iubire.
Consider că este normal să spălăm vasele, chiar dacă nu ne place, pentru că este limbajul de iubire al partenerei (serviciile) și pentru că o iubim.
Când nu știam ce înseamnă iubirea, foloseam această expresie:
„Iubirea este cel mai frumos sentiment al naturii.”
Acum cred în ea!
Tu ce limbaj de iubire ai? Dar partenera sau partenerul tău?
Inspirat de Gary Chapman din: „Cele cinci limbaje al iubirii.”
Simona Moșoiu
Adaugat la 13:38h, 10 februarieM-am regăsit complet in ceea ce ai scris!
Am deschis ochii și mai bine.
Mulțumesc!
Lore
Adaugat la 22:41h, 13 februarieMereu am apreciat cadourile simple din suflet !
Nu am judecat niciodată după haine și nu am căutat averi !Te poți simți extraordinar de bine cu o sticla de apă și la o plimbare pe sub Tâmpa (exp)!
A găti amândoi ,iar poate fi un moment de conexiune și exprimare a iubirii!
Și da iubirea este despre a oferi,nu de a primi !
Abia acum după ce am plecat dintr-o relație toxică,și singură cu doi copii mici ,m-am „găsit” pe mine și înțeleg și mă bucur de momentul prezent , la intensitate maximă!
🤗🤗